• Maistas

    Kaip išsirinkti žuvį?

    Žuvies patiekalai yra puikus baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Tiesa, norėdami mėgautis nepriekaištingu skoniu, privalote skirti laiko žuvies ruošimui. Viso pasaulio šefai negaili patarimų, ragindami išbandyti kulinarinius šedevrus, tačiau jei norite, kad jūsų stalą puoštų sveiki ir skanūs žuvies patiekalai, visų pirma turite išsirinkti šviežią ir gardžią žuvį. Nepamirškite, kad žuvis genda kur kas greičiau nei mėsa, todėl ją būtina skubiai apdoroti, geriausia – tą pačią dieną, ypač jei nusprendėte pasimėgauti riebia žuvimi (pvz., lašiša, skumbre ar silke). Jei dėl kažkokios priežasties negalite žuvies apdoroti pirkimo dieną, išimkite jos vidurius, suvyniokite žuvį į drėgną drobulę ir padėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą (bet ne į kamerą). Visuomet rinkitės nedarinėtą…

  • Maistas

    Kokius prieskonius auginti savam darže?

    Retas kuris lietuvis apsieina be nuosavos žemės lopinėlio, kuriame augina įvairias daržoves, uogas, prieskonines žoleles. Pastarosioms soduose ir sodybose skiriama vis daugiau vietos. Prieskoniai netgi gali puikiai įsikomponuoti gėlių darželyje šalia dekoratyvinių augalų. Prieskoniai – ne tik priedas prie maisto, be kurio neapsieina gardžiausi receptai, bet ir vaistas, kadangi įvairios prieskoninės žolelės gerina virškinimą, skatina apetitą, veikia antibakteriškai, apsaugo nuo daugybės ligų. Mūsų seneliai visus jiems reikalingus prieskonius užsiaugindavo savo darže. Jie patiekalus gardindavo čiobreliais, kmynais, mairūnais, raudonėliais, krapais, kadagių uogomis, mėtomis ir daugybe kitokių žolelių. Šis įpratimas neišnyko ir atėjus mūsų laikams. Prekybininkai kasmet pastebi labai intensyvų prieskoninių žolių sėklų pirkimą. Jei ir jūs nutarėte, kad jūsų receptai bus…

  • Maistas

    Dienos pietūs gražiame ir jaukiame restorane

    Dažnai būnate mieste ir nelieka laiko pavalgyti namie? Tuomet jums reikia susirasti tikrai gerą maistą tiekiantį restoraną, kuris galėtų jus pavalgydinti bet kada, kada pasijusite išalkę. Restoranas, kuriame dienos pietūs yra nebrangūs ir skanūs gali jums pasiūlyti daržovių ir mėsos patiekalų įvairovę, tad čia kiekvieną kartą galėsite paragauti kažko naujo ir stulbinančio. Dabar ypač populiarūs patiekalai – vištienos kepsnys su garnyru, sūrio padažu, trintos bulvės, karka. Daugelis restoranų Vilniaus centre taip pat siūlo kalakutienos suktinukus, kurie turėtų patikti visiems gurmanams. Kalbant apie sriubas, dienos sriuba gali būti labai įvairi – aišku, jeigu mėgstate sriubą apskritai, tuomet jums patiks išbandyti vis naujų, kartais ir egzotiškų sriubų, tačiau jeigu nesate didelis sriubos…

  • Maistas

    Karka – lietuviškos žiemos patiekalas

    Paspaudus šaltukui, o medžiams pasidengus šerkšnu suvokiame, jog atėjo tikra žiema. Apie tai primena užšalusio automobilio stiklai ir nuolatinis delnų trinimas vienas į kitą -taip norisi sušilti! Liaudies išmintis sako, jog šilta būna tada, kuomet skrandis patenkintas sočiu šiltu maistu. O kas gali būti skaniau už karką šaltą žiemos vakarą? Tokia aromatinga, su traškia odele ir nuo kaulo byrančia mėsa – nuo šio vaizdinio iškart užsinori valgyti… Skaniausia karka ruošiama iš užpakalinės kiaulienos karkos, nes joje yra daugiau mėsos bei mažesnis kaulas. O paruošimo būdų begalės. Karką galima marinuoti iš vakaro arba kepti iškart. Galima apvirti, o galima ir ne. Galima kepti įkišus į kepimo rankovę, o galima ir ant…

  • Maistas

    Svarbiausias dienos maistas – dienos sriuba

    Senelis visuomet sakydavo, jog jei pietums nėra sriubos – reiškia valgyti nebuvo. Šilta sriubos lėkštė, anot senelio, garantavo sotumo jausmą, gerą savijautą bei puikų virškinimą. Net ir dabar sunkiai vaikštantis senelis vis dar pietums prašosi sriubytės, o vaistų nuo skrandžio niekada nėra gėręs. Specialistai taip pat teigia, jog sriuba turi būti įtraukta į mūsų dienos meniu – tai ne tik maistas, tai ir vaistas. Daugelį dalykų darome nesąmoningai, tiesiog intuityviai. Juk kuomet grįžtame namo po švenčių, apsunkę ir pavargę – nepuolame marinuoti kepsnių ar kepti kugelio – pradedame virti sriubą, nes tai atgaiva, suteikianti jėgų ir pastatanti ant kojų naujai dienai. Ne veltui ir restoranuose bei kavinėse dienos pietūs visuomet…

  • Maistas

    Gera šventė užbaigiama gardžiu desertu

    Kiekvienos šventės akcentas – gardus desertas. Dar Antikos laikais puotos pabaigoje svečiai būdavo vaišinami šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, medumi bei patiekalais iš sūrio ar pieno. Viduramžių Prancūzijoje gardžiausiais desertais būdavo drebučiai, kompotai, kremai ir saldūs pyragėliai. Mūsų laikais saldumynų sąrašą papildė ledai bei saldūs kepiniai. Kokį desertą pasirinkti priklauso nuo šeimininkės pomėgių, skonio ir žinoma metų laiko. Pavyzdžiui, ledai vasarą labiau tinkami, nei žiemą. Vėsiu metų laiku norisi kažko sotesnio, riebesnio – pyragaičio, pyrago ar torto gabalėlio. Nedidelė taisyklė – desertas neturi atkartoti pagrindinio šventės patiekalo. Tad jei pagrindinis buvo kalakutas kimštas vaisiais, desertui reikėtų vengti vaisių. Desertas turėtų būti patiekiamas ne tuomet kai visi dar valgo, o kuomet…